Frisian is een duwboot van de SMG beheer. Het schip wordt meestal ingezet bij vrachtvervoer. Sinds 2018 zijn er op het schip 2 nieuwe motoren geïnstalleerd. Beide motoren zijn van Yanmar. Het gaat om 12AYM motoren met twee keer 1400 pk bij 1800 toeren per minuut.

Ik doe graag mee met mijn schip

Keuze voor kwaliteit

Een nieuwe motor vraagt om de juiste olie. De Frisian wil dat de motor schoon blijft, en dat de olie zo lang als mogelijk in de optimale conditie blijft. Oftewel, een optimale verversingstermijn. Een spannende vraag, want: welke olie zetten we in, en waar ligt dit optimale punt bij deze olie, in deze motor?

In overleg met Yanmar, ExxonMobil en Den Hartog is door de Frisian besloten om Mobilgard HSD+ 15W40  te gebruiken. Een vrij nieuw product met onder andere de API CK-4 goedkeuring van American Petroleum Institute. De test is uiteindelijk gedraaid op één motor. Op die manier kon er een vergelijk gemaakt worden met de andere motor, die in principe dezelfde belasting had.

De kansen voor de Frisian

De motoren van de Frisian moesten dus in de eerste plaats blijven draaien. Daarnaast moest dit ook schoon gebeuren. De motorolie moet er dus voor zorgen dat de motor inwendig schoon blijft. Er mag bijvoorbeeld dus geen lakvorming optreden. Tot slot moest de olie zo lang als mogelijk blijven zitten. Met de keuze voor de Mobilgard HSD+ 15W40 is ingeschat dat aan alle drie deze doelen voldaan kon worden. Een van tevoren gesteld advies was een olieverversingstermijn van 3.000 uur.

Om een goed testresultaat te behalen, en bewaard te blijven voor onverwachte verrassingen, is er elke 250 uur een analyse gemaakt van de olie. Bij een analyse van de olie, is vaak ook een nauwkeurige inschatting van de status van de motor te maken. Daarnaast is er ook een endoscopie gedaan aan het einde van de test. Deze endoscopie bevestigt, of ontkracht, het beeld wat de oliemonsters geven.

Topresultaat voor de Frisian

De 3.000 uur is ruim gehaald! Een mooi resultaat. Zeker voor de Frisian. Zij kunnen met deze olie 3.000 uur doorvaren. En zij doen dat met:

  1. Een draaiende motor
  2. Een schone motor
  3. En een olie in topconditie

Daarnaast heeft het ook een financieel voordeel wanneer de olie eens per 3.000 uur verwisseld moet worden, eens per 1.000 uur. Met de Mobilgard HSD+ 15W40 op deze Yanmar motoren is dit zeker mogelijk.

Nog meer testen in ontwikkeling

Op dit moment zijn er nog meer veldtesten met schepen en motoren in ontwikkeling. Door de olie gedurende de gehele looptijd van de test te monitoren, wordt er vertrouwen gekweekt in de nieuwe olie. Het resultaat is dan 3.000 uur varen, zoals hierboven al vermeld.

Wanneer u interesse heeft om ook samen een test aan te gaan, laat dat gerust weten. Dan kijken wij graag mee wat wij bij uw schip, uw motor, uw situatie kunnen betekenen.