Olievoorschrift, voor bijvoorbeeld een motor, wordt altijd gebaseerd op een aantal factoren. De eerste is de bescherming die de motor moet krijgen. Eigenlijk het belangrijkste doel van smering: bescherming aan de motor bieden. Hierbij is dikte van de olie van belang. Daarnaast ook het type additieven wat toegevoegd is.

Na dit eerste aspect komen er nog veel meer aspecten om de hoek kijken. Bijvoorbeeld zo min mogelijk energieverbruik van de motor. Dus de olie moet voldoende dikte hebben, maar niet te dik. Dan moet de motor teveel werk verrichten, eigenlijk verspilde arbeid.

Een andere belangrijk aspect, waar we hier over willen hebben, is de periode dat de olie gebruikt wordt. De olieverversingstermijn.

Standtijdverlenging
Ik doe ook graag mee met mijn schip

Factor 1: Technische kenmerken olie

Eerste factor is dus puur technisch. Hoe dikker de olie, hoe beter de bescherming. Echter, kan een dikke olie door mijn motor heen gepompt worden? Meestal komt er de beste compromis. Tegenwoordig is, in ieder geval in de autowereld, CO2 besparing een relevant onderwerp. Daar kiezen autofabrikanten steeds vaker voor een 0W20 olie. Niet vanwege optimale bescherming, maar meer vanwege minder interne wrijving. Uiteraard biedt die 0W20 wel de gevraagde bescherming van uw motor.

Daarnaast kan een afweging bij een olievoorschrift zijn of er een nabehandelingsinstallatie geïnstalleerd is op de motor. Zo niet, mag er een andere olie in dan wanneer wel. Zo zijn er verschillende technische kenmerken waar een fabrikant zijn voorschrift op baseert.

Factor 2: Periode

De tweede factor is de verversingstermijn. Bij auto’s is dat tegenwoordig 30.000 km of 1 jaar. Bij scheepsmotoren is het vaak 500 of 1.000 uur. Dus om de 500 tot 1.000 uur wordt de olie gewisseld.

Een verbeterslag

Deze 2 factoren samen verzorgen dus het advies van de motorfabrikant aan de scheepseigenaar. Het blijkt in de praktijk mogelijk om factor 2, de verversingstermijn te verlengen. Uiteraard kan dit niet klakkeloos. Met een gedegen onderzoek van tevoren en monitoring tijdens het proces, is het goed mogelijk om te kijken of verlenging gerealiseerd kan worden.

Er zijn wel de nodige voordelen te noemen aan dit proces. De eerste is wel dat de olie beter “gebruikt” wordt. Nu kan het zijn dat de olie na 500 of 1.000 uur pas net “warm gedraaid” is, en al verwisseld wordt door nieuwe olie. Op het gebied van duurzaamheid kan hier dus een slag geslagen worden.

Tweede voordeel is de portemonnee. Om een voorbeeld te noemen, de Frisian motoren van Yanmar hebben een officiële verversingstermijn van 1.000 uur. Tijdens een praktijktest is gebleken dat de olie zeker 3.000 uur mee kan. In topconditie! Dit betekent dus één keer per 3.000 uur wisselen van olie in plaats van één keer per 1.000 uur wisselen. Daarmee worden 2 olieverversingen uitgespaard.

Ik doe ook graag mee met mijn schip