Soms loop je tijdens een normale inspectie ergens tegenaan. Zo ook bij het schip de Shoalway, van Boskalis. In de tandwielkasten was overduidelijk iets niet in order. De inspecteur constateerde micropitting in de Masson W4000 keerkoppelingen. Een te hoge belasting dus. Door over te stappen naar een Mobilgard 1 SHC trad het probleem niet meer op. De exacte besparing is niet uit te drukken, maar overduidelijk heeft dit grote voordelen!

Ik doe graag zo’n test met mijn schip

Keuze voor kwaliteit

Normaal gesproken wordt in een keerkoppeling gebruik gemaakt van een hoogwaardige SAE 30 of SAE 40 motorolie, zoals voorgeschreven door de fabrikant. Bij de keerkoppelingen op de schepen van Boskalis was echter een groot probleem wat direct opgelost moest worden.

In overleg is daarom besloten om over te stappen op een synthetische olie, de Mobilgard 1 SHC. Synthetische olie is vooral interessant bij hoge temperaturen en enorme belastingen. Een synthetisch product is daar specifiek voor gemaakt.

Het topresultaat voor Masson W4000

Het probleem was duidelijk: micropitting. Iets waarmee een machine, in dit geval de keerkoppeling, het niet al te lang uithoudt. De oplossing een Mobilgard 1 SHC in de keerkoppelingen. Om het resultaat snel inzichtelijk te hebben en te houden is er gebruik gemaakt van olieanalyses. Daaruit bleek al snel de juistheid van de keuze voor de Mobilgard 1 SHC.

Na 40 maanden gebruik is de keerkoppeling uit elkaar gehaald en bekeken. Daaruit blijkt dat er nagenoeg geen micropitting op getreden is in al die tijd. Ook in de oliemonsters kwamen geen schokkende resultaten naar voren. Daaruit kon worden besloten dat de olie nog één revisie kon blijven zitten!

Dus, een langere standtijd, en de Masson W4000 keerkoppelingen beter beschermt tegen slijtage! Een mooi resultaat! Goed voor de portemonnee, en duurzaam in gebruik!

Nog meer testen in ontwikkeling

We zouden graag nog meer veldtesten met schepen en motoren uitvoeren om besparingsmogelijkheden te onderzoeken. Door de olie gedurende de gehele looptijd van de test te monitoren, wordt er vertrouwen gekweekt in deze nieuw voorgeschreven olie. En door lagere belasting van de keerkoppeling wordt deze duurzamer gebruikt.

Wanneer u interesse heeft om ook samen een test aan te gaan, laat dat gerust weten. Dan kijken wij graag mee wat wij bij uw schip, uw motor, en in uw situatie voor u kunnen betekenen.